,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2015. május 18., hétfő

~ SPENÓTOS RICOTTÁS PALACSINTA, PARADICSOMSZÓSSZAL ~




 Igaz a friss spenót ideje már lejárt, de a mélyhűtött leveles paraj is ugyanolyan ízhatásokkal bír és ma valami könnyed és spenótosra vágytam. Készítettem már hasonlót, ( töltött cannelloni ) de akkor besamellel . Ez is tipikus olasz étel, a palacsintát az eredeti recept lasagne tésztával írja. A fűszernövények pedig a kertemben, már nagyon szépen kibokrosodtak,  úgyhogy lehet belőlük bőven  használni. 

»HOZZÁVALÓK«
Palacsinta :
- 2 tojás, 2 , 5 dl tej, 1 tk só, 1 ek olaj, 3 dkg olvasztott vaj, kb 15 dkg liszt
Töltelék :
- 30 dkg ricotta
- kb 25 dkg mélyhűtött leveles spenót
- 2 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- só, bors, szerecsendió
Paradicsomszósz :
- 1 fej vöröshagyma
- 1 hámozott paradicsom konzerv
- 1 ek paradicsompüré
- 2 tk balzsamecet
- só, bors, cukor - ízlés szerint
- 1 - 1 ág friss oregáno, kakukkfű


  1. A palacsintához keverjük csomómentesre a hozzávalókat, ha sűrű vagy híg lenne, adagoljunk még hozzá tejet, vagy kevés lisztet. Hűtőbe tesszük amíg elkészítjük a tölteléket és a szószt.
  2. Egy serpenyőben felhevítjük az  olívaolajat, rádobjuk a spenótkockákat, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és addig  pároljuk, amíg elpárolog a leve. .Miután kihűlt összekeverjük a ricottával és ízlés szerint fűszerezzük.
  3. A szószhoz, a hagymát apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a paradicsomot - amit előzőleg aprítógépben összedaraboltunk - és a pürét. Sózzuk, borsozzuk, majd sűrűre összefőzzük. Ízesítjük balzsamecettel és cukorral, végül beleszórjuk a fűszer növényeket.
  4. A palacsintákat kisütjük, ( kb 10 db )  megtöltjük a spenótos - ricottával és egy sütőtálba helyezzük. 200 °C - os sütőben kb 15 perc alatt átsütjük. 
  5. Paradicsomszósszal meglocsolva fogyasztjuk.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése