,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2015. március 31., kedd

~ RUMOS - DIÓS KOCKA ~




Nagyon régen meg van ennek a sütinek a receptje és kicsit időigényesebb is az elkészítése, a lapok sütése miatt. Egyszerű, finom és olyan igazi, falusias nagymamaféle - egy kockával bőven beéri az ember.
Gyerekkorom kedvenc süteménye a Citrom kocka mellett.

»HOZZÁVALÓK«
Tészta : 
- 45 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 18 dkg vaj
- 3 tojássárgája
- 3 / 4 tasak sütőpor
- csipet só
- kevés tej
Töltelék :
- 20 dkg darált dió
- 3 - 4 ek baracklekvár
- 8 dkg porcukor
- 30 ml rumaroma
- 2 dl tej
- 1 tésztalap
Teteje : - 3 tojásfehérje, 20 dkg cukor, reszelt étcsokoládé

  1. A tészta hozzávalóit, annyi tejjel összeállítjuk, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Alaposan összegyúrjuk és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük kb 1 órára. 
  2. 3 részre osztjuk, kinyújtjuk a tepsi ( kb 20 x 30 cm ) méretére és a lekent, lisztezett tepsi hátán külön - külön, 180 °C - on halványra megsütjük. 
  3. Ha a lapok kihűltek egyet összemorzsolunk, összevegyítjük a dióval és a cukorral. A tejet összekeverjük az aromával - kevéskét elveszünk belőle - és a tésztás keverékhez öntjük. Összekeverjük, majd a kikevert baracklekvárt hozzá forgatjuk.
  4. Az egyik tésztalapot megkenjük a rumos tejjel, egyenletesen rákenjük a tölteléket, a másik lapot is megkenjük, majd ráhelyezzük a töltelékre, óvatosan rányomkodva .
  5. A fehérjét gőz felett elkezdjük felverni, majd 3 részletben hozzáadagoljuk a cukrot, majd addig verjük amíg szép fényes és masszív habot nem kapunk. A habot a sütemény tetejére simítjuk és csokoládéreszelékkel megszórjuk. 
  6. Egy éjszakát hagyjuk pihenni, ezalatt szépen megpuhulnak a lapok. 

2 megjegyzés: